Образовни излет „У част наших предака“

DSC08948У част прославе великог јубилеја, стогодишњице од почетка Првог светског рата, ОШ „Радомир Лазић“ организовала је образовни излет за ученике седмог и осмог разреда. Њих четрдесет је, у пратњи наставника, 20. септембра посетило село Текериш (место почетка Церске битке) и обишло тамошњи музеј, Мачков камен (место једне од најкрвавијих битака у Првом светском рату) и Ваљево. Излет је организовао предметни наставник историје Дамир С. Живковић, дипл. историчар.

DSC08979При посети музеју у Текеришу ученици су имали прилике да чују одлично предавање локалног кустоса г-ђе Станице са мноштвом веома интересантних детаља непознатих широј јавности. Требало би нагласити да је Текериш ове године, због јубилеја, више посећен па су и наши ученици сачекали две групе које су биле испред њих, а једна од њих је дошла из Хрватске.

DSC09035Након Текериша ученици су посетили Мачков камен, највиши врх планине Јагодње. Мачков камен је остао забележен у историји као место вођења најтеже и најкрвавије битке, коју је водила Српска војска, у Првом светском рату. Киша је омела дуже задржавање, али су ученици испред Спомен костурнице чули кратко предавање о самом боју. Наставник Живковић је посебно ученицима нагласио важност ове битке за саме Азањце због великог броја погинулих (33) и рањених (13) азањских ратника. Ове бројке представљају резултат последњих истраживања, али су свакако и веће. DSC09056Сама Спомен костурница, која се налази недалеко од Крупња, била је годинама запуштена и зарасла у коров. Сада је простор сређен, а у дану када смо и ми посетили Мачков камен одржана је државна церемонија обележавања јубилеја на којој је говорио председник Републике Србије г-дин Томислав Николић.

DSC09074На крају излета ученици су посетили Ваљево у којем је била смештена ратна болница током рата. Због припремања нове изложбе нисмо били у прилици да посетимо Музеј па је време проведено у обиласку и разгледању центра Ваљева. Општи је утисак свих, и ученика и наставника, да је излет био успешан и поред нестабилног времена и дугог путовања, а и због чињенице да су готово сви, по први пут, били у овом делу наше Србије.

???????????????????????????????И на крају још једно објашњење: за датум извођења излета изабран је 20. септембар због чињенице да су у том периоду 1914. године вођене изузетно тешке борбе за Мачков камен. Ово је био први од два излета који су планирани у част прославе поменутог јубилеја. Други излет би требало да се организује до краја календарске 2014. године на којем ће ученици посетити Лазаревац (Спомен костурницу страдалих у Колубарској бици) и Београд (изложба у Историјском музеју посвећена ратној 1914. години).

Више о самом излету:

ЦИЉЕВИ И ЗАДАЦИ:

  • Проширивање и проверавање постојећих, стицање нових знања о учешћу Србије у Првом светском рату током 1914. године;
  • Оспособљавање и навикавање ученика да самостално стичу знања непосредним посматрањем и истраживањем историјских појава;
  • Стицање позитивног става према историји сопственог народа и културном наслеђу;
  • Развијање патриотизма упознавањем догађаја из наше прошлости;
  • Развијање позитивних социјалних односа међу ученицима и наставницима.

САДРЖАЈ И ПРОГРАМ ИЗЛЕТА

*Текериш- обилазак Спомен костурнице страдалима у Церској бици; час историје о Церској бици,
*Мачков камен- обилазак Спомен костурнице страдалима у бици на Мачковом камену; час историје о Дринској бици

ОБРАЗОВНИ ИЗЛЕТ

Advertisements

Одговори!

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s