Други образовни излет из историје

Црква у Лазаревцу
Црква у Лазаревцу

У част обележавања великог јубилеја, стогодишњице од почетка Првог светског рата, ОШ „Радомир Лазић“ организовала је други образовни излет за ученике седмог и осмог разреда. Њих четрдесет је, у пратњи наставника, 13. децембра посетило Лазаревац и Београд. Излет је организовао предметни наставник историје Дамир С. Живковић, дипл. историчар.

Овај образовни излет био је осмишљен као наставак оног првог образовног излета. Подсећања ради, наши ученици су у септембру посетили Текериш, Мачков камен и Ваљево, а овај излет је био посвећен Колубарској бици и, уопште, учешћу Краљевине Србије у рату током 1914. године. Посетивши Спомен костурницу страдалих у Колубарској бици, која се налази у цркви Светог Великомученика Димитрија, ученици су, од стране наставника, били упознати са појединостима у вези са поменутом битком. Поред овога ученици су обишли и три уметничке изложбе у Центру за културу исте тематике захваљујући Туристичкој организацији Лазаревца.

У Историјском музеју Србије
У Историјском музеју Србије

У другом делу дана ученици су обишли локалитете у Београду. Том приликом посећене су војничка црква Ружица и Војни музеј на Калемегдану. Тако су ученици упознати са историјатом развоја војне вештине од најранијих времена до данас на нашим просторима. На самом крају излета, као систематизација свега виђеног на оба образовна излета, уследила је посета Историјском музеју Србије и обилазак изложбе „Србија 1914.“

Општи је утисак свих, и ученика и наставника, да је излет био успешан, а томе је допринело изузетно лепо време, иако је средина децембра месеца.

Овим је окончано обележавање вредних јубилеја, везаних за 1914. годину, у нашој школи. У плану је постављање изложбе фотографија насталих на образовним излетима и фотографија везаних за одржану Свечану академију.

Advertisements

Одговори!

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s