Наградни излет 2017.

У недељу, 2. јула 2017. године, основна школа „Радомир Лазић“ организовала је наградни излет за најбоље и најуспешније ученике у текућој школској године. На излет су путовали ученици који су остварили пласмане на општинским, окружним и републичким такмичењима, као и одлични ученици осмог разреда и остали ученици који су се истакли у другим активностима. Укупно је на излет путовало 37 ученика у пратњи 8 наставника и директора школе. 

1 (2)Наша прва станица био је Природњачки центар Србије Свилајнац који представља спој науке, образовања и туризма што га чини јединственим у овом делу Европе. Његова атрактивност огледа се у јединству великог изложбеног простора и забавног дино-парка на отвореном.

Потом смо обишли Парк макета у Деспотовцу и манастир Манасију, задужбину Св. деспота Стефана Лазаревића. Парк макета је јединствена туристичка понуда, не само општине Деспотовац, већ и целе Србије. Тренутна поставка су средњовековни српски манастири, израђени у размери 1:17 у односу на објекте у стварној величини. Макете су урађене као савршена копија цркава у реалности. 

2 (2)У непосредној близини Деспотовца, на висоравни која се окомито спушта према речици Ресави, уздиже се манастир Манасија. У средњевековним изворима назива се Ресава, а име Манасија добија примат тек у новије време. Манасија је била стециште умних монаха где се неговала књижевност и преписивачка школа. Одатле је настала и Ресавска школа. Највећи домет је имала у доба Константина Филозофа, биографа деспота Стефана.

Завршна тачка на нашем излету био је водопад Велики бук где смо у пријатној атмосфери провели скоро три сата.

Велики Бук или Лисине је водопад на падинама Бељанице. Водопад се налази на речици Врелу, десној притоци реке Ресаве. У подножју је формирано језерце мале дубине. Заједно са извором речице Врело под заштитом је државе, као споменик природе „Водопад Лисине“ и као објекат геонаслеђа Србије. Водопад Лисине дуго је сматран највишим водопадом у земљи, са висином од 25 метара, док током 90-их нису откривени водопади на Старој планини.

Добро расположење и успешан излет можете сагледати путем фотографија и видео-репортаже наших ученика.

 

Advertisements

Одговори!

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s