Свечана академија 3.11.2015.

2И овај новембар почео је свечано у нашој школи. Повод је био исти као и претходне године- обележавање годишњице од Великог рата. Свечаним програмом „Из Србије с љубављу“, у локалном Дому културе, наша школа је обележила стогодишњицу од почетка највећег страдања у српској историји- Албанске голготе. Истовремено програм је био посвећен и Русији и руско-српским односима од времена нашег Светог Саве. Разлог је сасвим једноставан пошто су се српска војска и народ спасили са албанских обала Јадранског мора управо захваљујући Светом цару Николају Другом. DSC_0041Програм је припреман и приказан са благословом Његовог Преосвештенства Епископа Шумадијског Господина Јована који је и лично са делом свештенства Јасеничког намесништва СПЦ присуствовао приказивању Програма. Сала Дома културе (око 300 места) била је премала да прими све заинтересоване.

DSC_0115У Програму је учествовало 36 бивших и садашњих ученика наше школе, а сам програм је осмислио наставник историје Дамир С. Живковић. Помоћ у реализацији дали су и: Бојан Стојадиновић, вероучитељ, Анђелка Васиљевић, наставница Српског језика, и Бојан Маринковић, наставник ликовне културе. Сам Програм, који је био замишљен као историјско-књижевни рецитал са елементима сценске игре био је употпуњен прикладном видео пројекцијом.

Програм је трајао пуних 90 минута, а пре почетка присутне су поздравили наставник Дамир С. Живковић, директорка школе Слађана Ж. Јелић, али и Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Господин Јован који је бираним речима указао на страдање српског народа од пре сто година.

Једини, објективни, проблем је била недовољно загрејана сала пошто се Дом културе не греје, али се нико није пожалио на хладноћу током свих 90 минута програма. У шали рекосмо, на почетку, да ће посетиоци присуствовати јединственом 4Д програму јер ће бити у ситуацији да осете делић сибирске студени и Албанске голготе. Остаје само жал што се позиву одазвала само наша Света Црква са својим представницима за разлику од других интересних група.

12202099_966461743412005_981839442_nОвај 3. новембар био је, по много чему, специфичан. Све је почело ујутро када је цела наша основна школа дочекала нашег Епископа, а потом су сви ученици узели учешће на Светој Архијерејској Литургији у Храму Св. Бесребреника Козме и Дамјана за шта смо и добили писану сагласност родитеља наших ученика. Било је и наставе тог дана како не би трпео ни васпитно-образовни процес. Изузетно смо поносни на чињеницу да је ово први и јединствен случај у историји школства на подручју општине Смедеревска Паланка, а и шире. Још једном се показало да заједништво свих интересних сфера, у овом случају школе, Цркве и родитеља, доноси добробит свима о чему је говорио и сам Епископ Јован у својој беседи у Храму.

Никога нећемо издвојити јер су сви били добри, већ желимо да се захвалимо свим учесницима приредбе- и садашњим и бившим ученицима наше школе, колегама које су помогле у реализацији данашњег дана и саме приредбе, родитељима ученика који су дали немерљив допринос у припремању приредбе и свим овим дивним људима који су са пажњом испратили програм. Захваљујемо се и медијима који су испратили наш догађај- РТ Јасеница и интернет портал Паланка данас као и свим медијима који ће пренети вест. Посебну захвалност упућујемо и фотографима, који су били целог дана са нама, Душану Никодијевићу и фотографској радњи „Фото Бора“

Планови за даље постоје јер Програм, по речима присутних, би требало да живи током читаве школске године. Прву репризу заказаћемо у нашој Азањи у неком вечерњем термину, а можемо гостовати и у вашем месту. Ваше је само да нас позовете.

МИ СМО ПЕСМОМ И ПРИЧОМ ИСКАЗАЛИ ОНО О ЧЕМУ СЕ НЕДОВОЉНО ПРИЧА ИЛИ ЋУТИ!

ЖИВИ БИЛИ НА МНОГАЈА ЉЕТА!!!

Одговори!